A hajósi Hepp pince,
a hajósi pincék löszfalának hangulatos világa

Thumbnail image

A hajósi pincék között található majd 300 éves Hepp Borházban a látogató vendég bejárhatja a présházat, ahol megtekintheti a díjazott borok elismerő okleveleit. A pincében megnézheti a borkészítés és a borkezelés eszközeit, valamint megismerheti a pince történetét, sajátosságait és fény derül a hajósi borászmesterség titkaira a pincetulajdonos vezetésével.

A hajósi pince sajátos hangulatot áraszt a belsejében, hiszen nincs kibetonozva, boltíves téglával körberakva – legfeljebb az első szakaszán -, hanem ahogy a sűrű állagú löszfalba vájták évszázadokkal előbb, úgy halad a mélybe. A villanyfény mellett gyertyaláng világítással fokozzák a hangulatot. Sorban állnak a régi kádár mesterek által készített abroncsos fahordók, amelyekből üveglopón keresztül szívja és kínálja finom borait a gazda.

A löszfal kemény felületére fémpénzt szokás felhelyezni, amely magától oda ragad és azt jelenti, hogy aki feltette még egyszer visszatér a Hepp Borház pincéjébe. A hordók oldalával szemben borosüveg gúlák sorakoznak szabályos rendben, tetejükön megjelölve a fajtát és az évjáratot. A régebbi borfajták üvegpalackjaira nemes penész telepedett, amely a pince kiváló klímáját jelzi. Nincs szebb látvány és érzés a pince félhomályában gyertya elé tartott tiszta borok megtekintésénél, majd ízlelésénél.

A pincebemutató során kortyolt borokat már csak a hangulatáért is érdemes kipróbálni. Az igazi borkóstolás természetesen fent a présházban történik. A Hepp Borház pincéje élő és működő családi pincészet, amelynek kialakítása nem a borturistáknak szóló látványosság, hanem a mai hajósi borkészítés hagyományait követi, amelyet az évszázadokkal korábban ott letelepedett elődök alapoztak meg.