Thumbnail image

A téli fagyok megtizedelték a telepítéseket 2012-ben a Hepp Borház birtokain azonban, ami nem fagyott el, az kiváló minőséget adott később a sok napfénynek és a szűkös csapadéknak köszönhetően.

Hepp János, a borház tulajdonos termelője bizakodó. „Az erős mínuszok bizony sok kárt okoztak. Egyes fajták teljesen elfagytak, mások szűkösen adták a termést. A fehér boroknál a Zöld Veltelini, az Olasz Rizling és a Leányka élte túl a fagyokat, míg a vöröseknél a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos, no meg egy kevés Zweigelt bírta a kemény telet. A fagyok miatt egyharmad mennyisége lett csupán a tavalyi boroknak. Ezer tőkét kényszerültünk újratelepíteni ültetvényeinken. A száraz nyár, a kánikula nem okozott gondot, mert a hajósi lösztalaj kiváló víztároló képességekkel rendelkezik, sőt a csapadéknélküliség kevesebb permetezést igényelt, mindössze négyszer kellett megszórni a szőlőt. Ahogy szoktuk, a szüretet feleségemmel, Erzsébettel és kislányommal, Katival no meg a barátokkal oldottuk meg. A sok napfénynek köszönhetően a boraim 19-23 cukor fokosak lettek, ami nagyon jó. Sajnos a mennyiség jóval kevesebb, de minden nem sikerülhet. A kékeket hordóban tároljuk és jó egy év múlva palackozzuk.”

A Hepp Borház messze híres a vendégszeretetéről és állandó nyitva tartása miatt az egyik legkedveltebb pincészet, ám a válságos időszak éreztette a hatását.

„Nem úgy jönnek a vendégek, mint 3-4 éve - mondta Hepp János. Kisebbek lettek a csoportok, ritkábbak a buszos kirándulások. Sajnos leginkább a külföldiek hiányát érezzük. A 10-15 fős csoportok jellemzőek és kisebb baráti társaságok jelennek meg pincefalunkban, pedig bővült is látnivalóval a térség. A hajósi érseki palota komoly csáberőt jelent és ajánlom is mindig vendégeimnek, de a szőlőhegyen is kilátóhellyel kialakított ösvényrendszer működik. A szállásaink komfortosak és akár 50-60 fős csoportokat is el tudok helyezni. Szóval úgy érzem a borkóstolás mellett egyéb szabadidős lehetőségek széles tárházát is kínáljuk. Azért reménykedem, hogy jobb idők jönnek az elkövetkezendőkben” – zárta szavait a szezonról Hepp János.

Kép-szöveg: Kovács Iván