00

A termés betakarítás időszaka folyik 2015-ben is a Hajósi Pincefalu környékén szeptember-októberben. A gazdák traktorjaitól és egyéb szállító eszközeitől, meg a szorgos a szüretelőktől hangosak a pincefalu környéki szőlőparcellák.

Több volt a napfény, mint az elmúlt esztendőben és a fagyok sem rongálták annyira a tőkéket, mint 2014-ben – körvonalazta gondolatait az idei terméssel kapcsolatban Hepp János, a Hepp Borház tulajdonosa. „Az már biztos, hogy magasabb cukorfok értékeket (19-20-21) érünk el fajtától függően, ami kiváló minőségű borokat ígér, persze addig még sok tenni valónk van. Szeptemberben a nagyja termést betakarítottuk, bár még egy-két tábla hátra van. Hagyományosan a család, elsősorban a feleségem, Erzsike és a barátok azok, akik a szüreti feladatokat elvégzik. Sajátos technológiával szüretelünk. A sorokban előre kihelyeztem a gyűjtő dobozokat, így a klasszikus puttonyozást nem kellett végezni. Az arányosan elhelyezett edényeket aztán szép sorjában megtöltötték, ahogy a szüretelők haladtak előre a sorban. Természetesen csak kézi szedést alkalmaztunk. Amikor végeztünk néhány sorral, a gyűjtőjárműre felpakoltuk a megtelt edényeket és a présházba szállítottuk.

Úgy vélem az idén a mennyiséggel és a minőséggel elégedett lehetek. A megelőző évhez viszonyítva, amikor rohamtempóban, azonnal szüretelni kellett, most szellősebb volt a munkabeosztás. A mezőgazdasági munka már csak ilyen, nagyon sok függ az időjárástól. Talán a darazsak okozta szőlőszemsérülésekből volt a szokottnál több 2015-ben, de ez nem okozott komoly károkat, ugyanakkor jelezték, hogy jobb a minőség, hiszen a darázs is az édeset kedveli" – mondta a gazda, Hepp János.

A szüret után természetesen még rengeteg a tennivaló, hogy ismét jó borokkal szolgálhassa ki vendégeit a Hepp Borház. A borok szakértő kezelését követően, egy részénél jön a palackozás és a gondos hordóban tárolás, ellenőrzés. A már megszokott borfajták lesznek 2015-ben is a Hepp borházban, így a Zöld Veltelini, az Olasz Rizling, a Leányka és a Cserszegi fűszeres a fehér fajtáknál, míg a vöröseknél a Cabernet Sauvignon, a Kékfrankos, a Zweigelt és a Kadarka. A Hepp Borház egész évben várja vendégeit borkóstolóra, családi, baráti rendezvényekre, amihez ha szükséges szállást is biztosítanak. Elérhetőség.

Katt ide a képgalériához!

Kép-szöveg: Kovács Iván