Thumbnail image

A jó gazda gondossága és a Hajós környéki borvidék kegyes időjárása, 2011-ben kiváló termést eredményezett a Hepp Borháznak. A pincefalut övező löszfal sajátos ásványi összetétele, a napsütés, a törődés egészséges, gyümölcsös szőlőket adott a képzett és tapasztalt borász, Hepp János pincészetének. Ráadásul 2011, a szép borok mellé, a Borbíró utcai (központi) borház mellett egy újabb patinás pincét ajándékozott a gazda számára, így a látogatók, egy megújult pince labirintusban kóstolhatják a finomabbnál, finomabb borokat.

„Ami jó az jó. Nem szerénykedem, mert valóban szép, egészséges, jó cukorfokú anyagot adtak az ültetvényeim. A májusi fagyok egy kissé ludasak a mennyiségi csökkenésben, de sebaj, a minőség annál jobb – mondja a mosolygós borász.

A Hepp Borház zászlós borai a Zweigelt és a Kadarka kivételes évet zárt.

A ház két zászlós bora remek formát mutat 2011-ben. A Zweigeltet szeptember 20-21-én szüreteltük és ahogy a többi kék szőlő, a Zweigelt is kiváló színanyagot produkált, amelyből egy igazán testes, bíborvörös bor vált. A Kadarka nem a cukorgyűjtő képességéről híres, viszont 2011-ben ezt a ritka oldalát erősítette, mert a szeptember végi szedést követően 19 cukor fokot mértem, ami az előző évi, 16-17 fokokhoz képest fantasztikus eredmény.

A Hepp Borház további vörösborai is remek formát mutatnak.

Az időjárás, az egészséges évad és persze a löszös talaj sajátsága a Canernet sauvignonnak, a Portugiesernek, a Kékfrankosnak és a Merlotnak is szép testet adott. Jó ránézni az áttetsző, megtöltött poharakban ringó nemes nedűkre. A vörösborokat bogyózás után, héjon erjesztettük két-három hétig, majd jött a prés, aztán a hordó. Valamennyi vörösborom készen várja a vendégeket és az új borkóstolók tapasztalatai rendkívül pozitívak – mondja Hepp János.

A fehér borok ideális állagukat hozták 2011-ben.

A vörösborok egyre erősödő kultuszát 2011 kiszolgálta Magyarországon, de a fehér borok kedvelőit kényeztetette. A Cserszegi fűszerest augusztus 13-án szedtük és a savaknak pont ideális, 19,5-ös cukorfokot mutatta a mérő. A Kocsis Irma, a Leányka, az Olasz rizling, és a Zöld veltelini szeptember elején került le a tőkékről és ugyancsak kiváló minőséget eredményeztek. Az október elején szüretelt és pár éve reneszánszát élő, kevés szőlőt adó, de a fehérbor kedvelők körében különlegességnek számító Kövidinka szintén egészséges, szép bort adott, 19,5-ös cukorfokkal.

Bő két hónap alatt, október 20-án fejeztük be a szüretelést, aztán következett a precíz feldolgozás. Összességében rendkívüli év lett borászati szempontból 2011. Ebben a sikerben, mint minden évben feleségem Erzsébet és Kati lányom segítségének ismét sokat köszönhetek. Érdemes eljönni a Hepp Borházba, hiszen minden esztendő új ízeket, más színeket, érdekes hangulatot, élményeket ad. Bár jól érzékelhető a borturizmusban a visszaesés, én bízom abban, hogy sokoldalú szolgáltatásainkkal vonzóvá tudjuk tenni a Hepp Borház kínálatát az újesztendőben is. Én egész évben, folyamatosan itt vagyok a házban és szeretettel, no meg jó borral várom az érdeklődő vendégeket!” –zárta rövid nyilatkozatát a Hepp Borház tulajdonos vezetője, Hepp János.

Hepp Borház információ