Thumbnail image

Az utóbbi években kedvező időjárási viszonyok 2010-ben nem voltak kegyesek a szőlészet, borászat művelői számára. A Hepp Borház tulajdonos-termelő gazdája, Hepp János sem elégedett az idei esztendővel, de a sokat tapasztalt borász nem kesereg, hanem a lehető legnagyobb figyelemmel igyekszik a termés igényes kezelésével minőségi bort készíteni.

„Ahogy az egész országban, úgy Hajóson is szokatlanul sok csapadék jellemezte az időjárást, amihez kevés napsütés párosult. Aki nem tudott pontosan permetezni – sok ilyen fordult elő – annak a gombásodással bizony meggyűlt baja. E tekintetben szerencsém volt, de így is az átlagos termés mennyiség felét szüreteltük és azt is inkább menteni kellett. A Hepp Borházban kedvelt Kadarka például gyakorlatilag az idén nem termett. Ráadásul az érés körüli esők megduzzasztották a szemeket, így megrepedeztek, ami megmaradt, az pedig felhígult, ami a cukorfokot gyengítette. Két vörösborfajta tekintetében viszont még így sikerült jó minőséget elérnem. A napokban a tisztulásnak abba szakaszába érnek, amikor először fejthetem le a Cabernet-t és a Kékfrankost. Mindkét borom 19-20 cukor fokot mutat és úgy vélem bátran nevezhetem versenyre azokat. Remélem a 2011-es Orbán-napi borünnepen sikere lesz majd, mert a két említett vörösbort nevezni fogom. Akad idei borom, amelyet már vendégek kóstoltak. A minap, a KB Autoteam Kft. dolgozói közösségét láttam vendégül borkóstolóval egybekötött vacsorával. Az idei olasz rizlinget, meg a kékfrankos rozét nagyon dicsérték. Jól esett. Klikk a képekhez!

A Hepp Borház várja vendégeit a Borbíró (főutca) utcai pincéjében, ahol egyéni és csoportos érdeklődőket, akár több napos borkóstolóval, étellel, turisztikai programmal kiszolgálva látnak el. A Hepp-borház az év végi ünnepek alkalmával Karácsonykor is a vendégek rendelkezésére áll.

Hepp Borház információ