00

Termelői szempontból érdekes év volt a 2014-es. Aki megúszta a fagyokat és a gyakori esőket követő, betegség megelőző lépéseket megtette bízhatott a jó termésben. Még a napfény mennyiség hiánya sem okozott jelentős problémát. A 2014-es évad legfontosabb szakasza, a szüret viszont határozott és gyors cselekvést kívánt, tudtuk meg Hepp Jánostól, a Hepp pincészet gazdájától.

„Gyorsan kellett reagálnunk, mivel a szeptemberi gyakori, hirtelen jött, nagy mennyiségű csapadékot eredményező esőzések gyors cselekvésre adtak parancsot. Bizony családi vállalkozásunkban az elmúlt évben is komoly támaszt jelentett a feleségem Erzsike, Kati lányom és persze a baráti segítség is jól jött. Előfordult, hogy egy nap alatt kellett táblákat leszüretelni, nehogy a tőkén rohadjon meg a termés, de sikerült megoldani. Ezúttal is köszönet minden dolgos kéznek. Összességében a termés mennyiségre nem lehet panasz. Talán a cukor fok a korai és gyors szüretelés miatt szerényebb, mint korábban, de szépek így is a 2014-es évjáratú borok" – mondta Hepp János.
A szüret és az azt követő rapid munkák, a préselés, edénybe, hordókba helyezés, borkezelés rendben megtörtént, amit a szokásos nagy munkákat követő szüreti záró vacsorán értékeltek és ünnepeltek a Hepp Borházban a család és a segítő barátok részéről. A helyi ételek, sütemények, a különböző évjáratú saját borok, a házi főzésű saját pálinka a szüreti zárón jó hangulatot teremtett.

Hepp János nem panaszkodhat a 2014-es borok minőségére. Palackozva, a hordókban is ott állnak és gazdagítják az amúgy is széles borkínálat palettáját. Az újesztendő is jól indult. Nem voltak komolyabb fagyok, szépek a tőkék. Az év első felében az időjárásnak és környezet kínálta látnivalóknak köszönhetően jó néhány vendég megfordult a pincefaluban és a Hepp Borházban. A hagyományos Orbán napi fesztivál egy héttel korábban történt a megszokottnál, de jelentős figyelmet irányított Hajósra és pincefalujára.
A Hepp Borház 2015-ben is szeretettel várja vendégeit! A borkínálat mellett szállással, helyi sajátosságú ételekkel és igény szerinti programszervezéssel áll a vendégek rendelkezésére egyéni vagy csoportos formában is.

Képek a szüreti záróról és a 2015-ös Orbán napról ide kattintva láthatók!