A hajósi Hepp Borház és borászat

Hepp János, a Hajós Pincefalu Borbíró u. 29-ben álló Hepp Borház és borászat tulajdonosa és pincemestere 1954-ben született és mint sok e vidéken élő sváb családban, úgy az Ő felmenői is foglalkoztak szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Édesapjától tanulta a borkészítés első hajósi fortélyait még ifjú korában és 18-19 évesen már saját maga készített borokat a családnak meg a barátoknak és az el nem fogyó részt pedig elajándékozta, vagy eladta. A borászathoz ösztönösen jó érzékkel rendelkező Hepp János munkájában is a szakámhoz közel helyezkedett el fiatalemberként és 25 évig gépkocsivezetőként a borászati üzem tartálykocsiját vezette.

A borászat eközben amolyan kikapcsolódásként szolgált jó alkalomnak a családi hagyományok, a hajósi borászati kultúra őrzésére és a barátokkal való kapcsolat erősítésére a pincefaluban megépített kis présházában. Az élet azonban egy váratlan betegség kapcsán döntő fordulatot hozott Hepp János pályájában. Ekkor döntött úgy, hogy a borászattal hivatásszerűen foglalkozik és a régi kis présházat egy német vendégnek jó áron eladva, a pincefalu főutcáján 1996-ban vásárolt egy öreg pincét, amelyet már feleségével, Erzsébet Asszonnyal tettek vendégfogadásra alkalmassá Hepp Borház néven mai formájában. Az időközben borász szakképesítést szerző tulajdonos a hajósi borkultúra megőrzését családi méretben történő, tudatos gazdálkodássá fejlesztette, amelyben felesége mellett már nagylánya Katika is segítségére van.

A hajósi Hepp borház

A présházból, a löszfalba épített pincéből és a tetőtérben szállássá alakított épületkomplexumból lett a sokoldalú vendégkiszolgálásra alkalmas hajósi Hepp Borház. A présházban a borrepertoárt felvonultató kiszolgáló pulttal, az étkező asztalokkal és padokkal hoztak létre ideális teret a vendéglátáshoz. A Hepp Borház másik pincéje a közelben található, amelyet - a borkészítés mellett - kifejezetten nagyobb létszámú (50 fős) rendezvények megtartására alakítottak ki.

A pince története az 1720-as évekbe nyúlik vissza és több mint 30 méter hosszan, egyenletes lejtéssel nyúlik boltíves téglaberakással, majd az utolsó métereken puszta löszfallal a mélybe. A 2,5 méter széles és az 1m 80 cm körüli magasságú pince-folyósó felett 7-8 méter sűrű, stabilan összeálló löszfal biztosítja a 12-15 °C fok közötti állandó és a bornak ideális hőmérsékletet télen, nyáron 80%-os páratartalom mellett. Az enyhe ívű folyosó oldalában támaszkodva katonás rendben, fajtánként, évjáratonként válogatva sorakoznak a palack halmok és a különböző méretű fahordókban a Hepp borok.

A bortermeléshez szükséges szőlő területek a hajósi pincefalu feletti löszfalba telepített ültetvényeken találhatók, amelyet családi gondozásban tart karban a Hepp família. Tizenhárom fajta szőlőt, hét ültetvényen gondoznak minden velejáró munkával és technikai eszközzel egész éven át. Az Ős-Duna hordalékából épült löszfal sajátos ásványi anyag összetételű táptalajt ad a területen jellemző szőlőfajtáknak. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma – 2.200 óra/év -, ami ideális a testesebb, tartalmasabb szőlő fajták termeléséhez.

A Hepp Borház szolgáltatásaival vendégeit a magyar mellett német nyelven is várja.